Blonde Honing
Door: Joost & Jonna
Blijf op de hoogte en volg Joost & Jonna
22 Augustus 2006 | Zweden, Stockholm
Het is weer tijd voor een korte update. Dit keer vanuit het land van ABBA, IKEA, Volvo stationwagons en blonde honing: Zweden. Om precies te zijn Stockholm. Maar laten we bij het begin beginnen.
Vorige week zijn we na ons verblijf in Olden een lange rit gaan maken langs de fjorden. Als hoogtepunt van deze tocht zijn we door het Geirangerfjord, het mooiste en bekendste fjord van Noorwegen, gevaren. Veel watervalletjes, oude vervallen boerderijtjes en kleine walvisjes. Elke foto was een ansichtkaartje.
Na aankomst aan wal zijn we doorgereden richting het natuurpark Rondane aan de oostkant van Noorwegen. De route was wederom een schitterende achtbaan door een mooi gebied met als episch hoogtepunt de afdaling naar Andalsnes, de Trollstigen (weg van de trol). Geen weg voor mensen met hoogtevrees en angst voor scherpe bochten zonder vangrail en denk eraan: Na elke hairpin weer even je oren klaren. Vervolgens zijn we op de Noorse snelweg aangekomen waar een daverende snelheid van zo`n 90 km/h zonder meer werd toegestaan! Uiteindelijk hebben we ergens in the middle of nowhere ons tentje bij een hotel/camping opgezet (bij het zoveelste idyllische meertje... zucht) om de volgende dag door te zijn naar Sjoa (Niet te verwarren met het wat minder frisse dorpje SOA).
Die dag hebben we echt een ultieme de bom vette uitstap gemaakt. We hadden ergens gelezen dat er in de bergen daar het oude verzetshoofdkwartier van deze streek verstopt zat en dat deze toegankelijk was. Het geniale was dat dit dan op zijn Noors gaat:
Je haalt de sleutel van de hut op bij het lokale VVV (serieus). Vervolgens rij je zo ver als de weg het toelaat de bergen in om uiteindelijk ergens de bossen in te duiken. Na een kleine wandeling loop je ineens tegen een gerestaureerde gecamoufleerde hut (maatje tuinschuur) aan. En het mooie is dat je niet zoals in het Anne Frank huis dr alleen door plexiglas naar kunt kijken. Nee, je pakt je sleutel en je stapt zo 60 jaar terug in de tijd. In de hut stond alles zoals het vroeger was, bedden, jassen bureaus, oude kaarten van Europa en foto's van oude pin-ups. Het was echt heel bijzonder om een keer mee te maken.
De volgende dag (onthoudt dat alles in de zon gebeurt) hebben we naar de bekende Peer Grynt hut gewandelt midden in de Rondane. Alhoewel iedereen Ibsen en Peer Grynt schijnt te kennen hebben wij nog steeds geen idee wat het verhaal nou precies inhoudt, tips zijn nog altijd welkom. De wandeling was prima te doen en het enige obstakel werd gevormd door een paar arrogante koeien en kalfjes.
Vervolgens zijn we doorgereden naar een supermooi mijnstadje (officieel UNESCO World Heritage) Roros. Daar hebben we 2 dagen de oude sfeer van de stad opgesnoven, allemaal oude houten mijnwerkershuisjes. We zijn ook nog een oude kopermijn ingeweest en hebben laatst levende trol van Noorwegen gesproken (dat beweerde hij zelf tenminste...).
Vier dagen geleden zijn we de Zweedse grens overgestoken en hebben we aan een werkelijk schitterend meertje gecampeerd. Onderweg werder we op een gegeven moment wel een beetje geiriteerd door alle rendieren die op de weg liepen (gaaf...). In Osta zijn we nog naar het grootste berenpark van Europa geweest en we kunnen jullie vertellen dat als je denkt dat een bruine beer je een slechte dag kan bezorgen je in ieder geval niet een Kamtchatka beer wil tegenkomen die met zn verkeerde been uit bed gestapt is. Het beesje lijkt eerst redelijk knuffelbaar, maar met 3,1 m. en klauwen waarmee je een eik kan vellen moet je toch een beetje oppassen. Wees gewaarschuwd...
Gister (maandag) zijn we doorgereden naar Stockholm waar we op de snelweg in een wolkbreuk van de buitencatagorie verzijld raakte, spannend is het minste dat we erover kunnen zeggen, zeker met de aan vervangiing toe zijnde ruitewissers... Eenmaal uitgepakt (geen regen meer) zijn we de stad ingegaan en Stockholm is the place to be! Wat een mooie stad is dit. Groots, sfeervol, gezellig en mooi. Ik wil hier alleen even een voetnoot plaatsen voor mijn huisgenootjes... De blonde honing waarover Rein vertelde was nergens te bekennen, een kleine tegenvaller maar goed, het was tenminste droog.
Inmiddels zitten we bij een vriendin van Jonna thuis (die in Stockholm woont). Vandaaghebben we de stad met fietsen verder verkent en morgen zullen we ook nog even de stad ingaan (als je nog een stedentrip wil doen: Stockholm!). Daarna nog een paar daagjes zuid Zweden en een weekend Kopenhagen.
Zij die reizen groeten u.
Was getekend,
Sven & Agnetha
22 Augustus 2006 - 16:56
Evelien:
Hallo darling poepjes,
Serieus, die foto's..echt vet. klinkt nogsteeds goed allemaal. hier gaat ook alles zoals het hoort. niet veel bijzonders.
groeten liefs en tot snel(uhh ja...)
evelien en fam -
22 Augustus 2006 - 20:05
Marjon:
hallo joost en jonna
wat een droomreis en wat een mooie foto s !!!!
echt te gek !!
groetjes liefs oma en marjon, -
24 Augustus 2006 - 14:13
Sasje:
Ha die JoJo's!
Klinkt allemaal helemaal geweldig zeg, zeker die 'paar regenbuien' van jullie; dat in tegenstelling tot de steden Amsterdam en Rotterdam die in de afgelopen weken al meermalen blank stonden...hihi.
En Jonna moet straks dus gaan GrandTheftAuto'en om nog aan haar rij-gerief te komen als ze weer terug is begrijp ik ;)
Heel veel plezier nog en veilig weer thuis a.u.b.!
Liefs van Sassie -
27 Augustus 2006 - 09:47
Chris:
Mooi heh de Noorse attitude. De Peer Gynt hutte wandeling was inderdaad best vette shit. Geniet nog van de rest van de vakantie!